Dere Yatağından Çıkan Atıklar Bu Kadarına Da Pes Dedirtti
MASKİ Genel Müdürlüğü, Akhisar ilçesinde geçtiğimiz haftalarda meydana gelen sel baskının ardından bölgede dere yataklarını temizleme çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların olduğu bölgelerde incelemelerde bulunan MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, 1 saatlik zaman diliminde 600 bin ton yağmur suyunun Akhisar’dan geçtiğini ifade etti. Dere temizlik esnasında çıkan atıklardan da bahseden Çevik, “Dere temizlik çalışmalarımız esnasında halı, moloz ve hafriyat, lastik, mobilya, hayvan ölüleri, cam şişe atıkları çıktı. Beni en çok mobilya çıkması şaşırttı. Çöplerimizi derelere atmamalıyız, su akışını ne kadar engellersek su baskınına o kadar yol açmış oluruz” dedi.
Akhisar ilçesinde 18 Haziran tarihinde 3 saat etkili olan sağanakta metrekareye yaklaşık 94 kilogram yağış düştü. Yoğun yağışın başlamasıyla birlikte MASKİ ve Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler hemen harekete geçti.
Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü bölgedeydi
Sel sularının kısa sürede tahliye edildiği ilçede su baskınına neden olan dere yataklarında da incelemelerde bulunulurken MASKİ ekipleri dere yataklarını temizlemeye devam ediyor. Sel baskınına neden olan dere yatağından mobilya, halı, otomobil lastiği gibi insan unsuru atıkların çıkması şaşkınlığa neden oldu. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, “18 Haziran Pazar günü Akhisar ilçemizde akşam saatlerinde çok yoğun yağış aldık. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün belirtmiş olduğu verilere göre metrekareye yaklaşık 94 kilogramlık bir yağışın gün içerisine düştüğünü tespit ettik. Bu 94 kilogramlık yağışın 77 kilogramlık kısmı sadece 1 saatlik zaman diliminde meydana geldi. Bu 1 saatte yağan 77 kilogramlık yağışla birlikte özellikle Hacıishak Mahallemizin olduğu kısımlarda çarşı bölgesinde, Tahir Ün caddesinde taşkınlara sebebiyet verdi. Küresel ısınma, iklim değişikliği son yıllarda, son zamanlarda gerek şehrimizi, gerek ülkemizi ciddi manada olumsuz etkiliyor. Burada ani yağan yağışlar, ani su baskınlarına afetlere, sel baskınlarına sebebiyet verebiliyor. Biz de Pazar günü bu yağışla birlikte gerek Manisa Büyükşehir Belediyemiz, gerekse de MASKİ Genel Müdürlüğümüz tüm ekiplerimizle hemen bölgeye intikal ederek çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Olay günü 242 personel, 71 araç ve iş makinesiyle birlikte hemen Pazar günü sabahın ilk ışıklarına kadar evlerini, iş yerlerini su basan vatandaşlarımıza müdahale etmiş bulunmaktayız” dedi.
“Bir saatte 600 bin ton su Akhisar’dan geçti”
Akhisar’ın içinden geçen Şahbaz Deresinden çıkan insan atıklarının deredeki su akışına engel olduğunu belirten Çevik, “Bu 250 metrelik kısımda çok ciddi lastik, halı, hafriyat, moloz gibi malzemeler ortaya çıktı. Şahbaz deresinin kapalı kesite geçmiş olduğu kısımda insan vasıtasıyla kapatıldığını göstermiş oluyor. Bu da su akışına engel olmuş oldu. Şahbaz deresi yukarı taraftan 7 buçuk kilometrekarelik alanda suyu toplayıp Akhisar’ın içerisinden geçiriyor. Biz 1 saat içerisinde 77 kilogramlık bir yağış aldığımızı düşünürsek bu 7 buçuk kilometrekarelik alanda Akhisar’ın içerisinden geçen su 600 bin metreküp civarında. Akhisar Atıksu Arıtma Tesisi günde 20 bin metreküp suyu arıtıyor. Biz Akhisar ilçesinde yaşayan 200 bin vatandaşımızın günlük ürettiği 20 bin metreküp atıksuyu bir gün içerisinde arıtarak doğaya deşarj ediyoruz. 1 saatlik zaman diliminde 600 bin ton yağmur suyunun Akhisar ilçesinden geçtiğini hesap edersek bir saatte 30 günlük su tüketimi kadar yağışın sel baskınına sebebiyet verdiğini görmüş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Beni en çok mobilya çıkması şaşırttı”
Ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Çevik, “Biz sadece kapalı kısmı temizlemiyoruz. Kurutma kanalında da temizlik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Derelerimize çöplerimizi atmamalıyız. Oralar çöp sahası değildir. İçerisinden halı çıktı, moloz çıktı, hafriyat çıktı. Bu yüzden bizim dere sahalarına bu tür atıkları atarak su akışını engellememiz gerekiyor. Bu dere sahamızı temizleyerek su akışını sağlamaya çalışıyoruz. 1 hafta içerisinde çalışmalarımız tamamlanacak. Şahbaz deremiz tamamiyle su akışına açılmış olacak. Bizi en çok şaşırtan; şu an bulunduğumuz noktada halı, lastik, mobilya çıktı. Beni en çok mobilya çıkması şaşırttı. Açık kanal kesimde de ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Orada da hayvan ölüleri, mobilyalar, cam şişe atıkları çıktı. Bunları bizim atmamamız gerekiyor. Bu bir mazeret değil ama su akışını ne kadar engellersek su baskınına o kadar yol açmış oluruz” diye konuştu.